Począwszy od listopada 2010 r., każdy kolejny miesiąc to wyprawa do innego hiszpańskiego regionu.

W każdym regionie spędzę od minimum 2 tygodni do miesiąca. Przerwy w podrożach będę wykorzystywała na dogłębniejsze poznanie bliższych i dalszych zakątkow Andaluzji, w której mieszkam.

lunes, 12 de abril de 2010

Segundo post de prueba

REBUJITO- TYPOWY NAPÓJ PODAWANY PODCZAS FERII DE ABRIL
Rebujito jest typowym andaluzyjskim napojem podawanym podczas największych fiest, w tym podczas Ferii de Abril i pilegrzymki (!) do El Rocío.
Jest to mieszanka wytrawnego wina Manzanilla z 7Upem bądź Sprite. Jako, że w Polsce dość trudno jest dostać Manzanille, napój ten można przygotować na bazie zwykłego białego, wytrawnego, bądź półsłodkiego wina.
Proporcje oczywiscie zależą od gustu, tutaj zwykle podawane jest 1/3 wina, 2/3 7Up.
Do napoju koniecznie trzeba dodać lód i jeśli mamy możliwość, kilka listków mięty.
Podczas Ferii napój ten leje sie hektolitrami...podobnie jak piwo, którego spożycie podczas tego tygodnia wynosi około połowy...basenu olimpijskiego:) Przyrządzenie tego napoju jest proste i tanie, niestety jednak na Ferii za 0,75l sprzedawcy życzą sobie od 5 euro do..12 euro!!!
Dla wielu Sewilijczykow Feria de Abril jest ważniejsza niż wakacyjny urlop. Oznacza to, że wielu mieszkanców tego miasta wydaje swoje oszczedności jedząc, pijąc i tańcząc przez tydzień, by latem pozostać w domu...
A teraz zapraszam do obejrzenia kilku zdjęć z wczorajszej inauguracji Ferii, zapalenia świateł (dekoracja +brama główna)
Według gazety ABC Sevilla, podczas Ferii zapala się 380.000 żarówek, w tym 20.000 na prezentowanej poniżej bramie głównej:)


















0 comentarios:

Publicar un comentario