Dzisiejszy przepis należy do klasyków andaluzyjskich tapas. Sami zobaczycie, że w nie więcej niż 7 minut można przygotować bardzo oryginalną smakowo przystawkę- może troszkę kaloryczną, ale na pewno wartą spróbowania. W końcu w jedzeniu tapas chodzi o spróbowanie smakołyków w niewielkich ilościach, a nie najedzenie się do syta.
Smacznego!
Składniki: (przykładowo dla 2 osób)
- 8 daktyli bez pestek
- 8 cienkich plasterków boczku
- 8 wykałaczek
- sałata, pomidor (dodatki/ dekoracja)
Przepis:
Owinąć daktyle plasterkami boczku, a następnie przekłuć wykałaczką. Pamiętać, aby daktyl był bez pestki.
Rozgrzać na patelni niewielką ilość oliwy, by następnie umieścić na niej daktyle owinięte w boczek.
Podgrzewać przez kilka minut, aż boczek się zarumieni. Po zdjęciu z patelni, odstawić na kilka minut, a następnie podawać z pomidorem i sałatą (jak na fotografii).
Jeszcze łatwiej można przygotować przystawkę podgrzewając owinięte boczkiem daktyle w mikrofalówce (ok.2 minut).
Gotowe!...prawda, że łatwe? :)
Post dedykowany RW, największej fance dátiles en bacón, w szczególności przygotowywanych w Tapería de Pepe w dzielnicy Sevilla Este :)
0 comentarios:
Publicar un comentario